top of page

ouderschapsplan

mediator ouderschapsplan Utrecht

Een goed plan voor de kinderen, zodat ze niet in de knel komen

Niet alleen voor ouders is een scheiding een proces dat vaak diep ingrijpt, dat is het zeker ook voor kinderen. De meeste ouders willen dan ook niets liever dan dat hun kinderen zo weinig mogelijk schade ondervinden van de scheiding.

Vanuit die gedachte heeft de overheid in 2009 bij wet vastgelegd dat ouders van minderjarige kinderen bij scheiding een ouderschapsplan indienen bij de rechtbank.

Dat geldt ook voor scheidende geregistreerd partners met kinderen.

 

In het ouderschapsplan staan afspraken over de verdeling van zorg en opvoeding en over de financiën. Als het moeilijk is voor ouders om daar samen uit te komen, kan het opstellen van een ouderschapsplan onder begeleiding van een mediator helpen. Zo kun je tot afspraken komen die aansluiten bij de behoeften van de kinderen en bij die van elkaar. De mediator reikt daartoe een format aan waarin de gemaakte

afspraken worden vastgelegd. De afspraken omvatten alle aspecten van opvoeding, omgang en zorg.

 

In sommige gevallen is het goed om de kinderen bij de mediation uit te nodigen, zodat ook zij hun wensen en ideeën naar voren kunnen brengen. Voor kinderen is het belangrijk dat ze zich in deze gehoord en begrepen voelen, zonder ze het gevoel te geven dat zij de keuzes moeten maken.

Een doordacht ouderschapsplan dat je als ouders samen maakt, biedt kinderen de beste garantie voor een gezonde toekomst, ook na een scheiding.

 

Ouderschapsplan bijstellen 

Situaties veranderen. In sommige gevallen is het dan ook goed het ouderschapsplan bij te stellen.

Bijvoorbeeld omdat de kinderen inmiddels ouder zijn geworden en daardoor andere behoeften hebben als het gaat om afspraken. Of omdat een van de ex-partners is verhuisd, of ander werk heeft.

Ook als het gaat om bijstelling van het ouderschapsplan zijn we je graag behulpzaam.

Home

bottom of page