top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHans de Kok mediator

Mediator kiezen

Wanneer je hebt besloten om een conflict te willen oplossen met behulp van een mediator, dan rijst al snel de vraag: welke?

Het meest voor de hand liggende antwoord is: mij natuurlijk. Maar dat is geenszins het geval.


Ten eerste is het aan te bevelen een mediator te vinden die past bij de aard van het conflict. Betreft het een scheiding, een arbeidsconflict, een conflict rond een erfenis of een zakelijk geschil bijvoorbeeld? Is de kwestie juridisch, of ligt het probleem eerder op het vlak van communicatie? De meeste mediators zijn gespecialiseerd in specifieke kwesties of situaties.


Daarnaast is het belangrijk dat de mediator maximaal vertrouwen geniet van alle partijen. Wanneer dat niet het geval is, begin je de mediation al met mogelijk wantrouwen en dus achterstand. Mediation werkt alleen wanneer alle partijen vertrouwen hebben in de mediator. Probeer gezamenlijk te komen tot de keuze voor een passende mediator. Het is een eerste overwinning wanneer dat is gelukt met elkaar.

Voor een bedrijf zou dit kunnen betekenen: zorg voor een pool van externe en eventueel interne mediators waaruit door de werknemer te kiezen valt wanneer er een conflict is op de werkvloer.


Ten slotte: doe altijd eerst een kennismakingsgesprek en bepaal op basis daarvan of de mediator passend is en voldoende vertrouwen geniet. Is bij een van de partijen het vertrouwen niet aanwezig, ga dan op zoek naar een andere mediator.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page