top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHans de Kok mediator

Ouderschapsplan

Bijgewerkt op: 2 jan. 2022

Het is vaak niet niks voor scheidende ouders om samen tot een ouderschapsplan te komen. Ouders die wel bij elkaar zijn lukt het vaak niet eens om een beetje op een lijn te zitten waar het de kinderen betreft. Laat staan partners die uit elkaar gaan en in een van de meest emotionele periodes in hun leven zitten waarin van alles op je afkomt.

Partners die gaan scheiden en afspraken moeten gaan maken over omgangsregeling, zorg en opvoedingen en financiën: ga er maar aan staan wanneer je het op alle fronten voor je kiezen krijgt.
Als mediator merk ik vaak dat het voor mensen heel moeilijk is om tot samenwerking te komen met hun ex-partner in het belang van de kinderen. De bereidheid is er wel. Normaal gesproken wil iedereen het beste voor de kinderen. Je wil niet dat zij meer onder de situatie lijden dan nodig is, liever helemaal niet. Je wil dat ze goed verzorgd worden, weten waar ze aan toe zijn, het goed hebben bij beide ouders.

Maar het is zo verdomde lastig dat die andere ouder je ex is. Die je maar mooi heeft laten zitten. Of die jij mooi hebt laten zitten. Waar je verdriet over hebt, of pisnijdig op bent. Die je het liefst nooit meer zou horen of zien. Of juist heel erg mist. Die je vertrouwen heeft beschadigd. Of jij het vertrouwen van hem of haar. Waarmee je ooit de toekomst deelde en nu het verleden. En de kinderen. Want als ouders van je kinderen zul je voor de rest van je leven met elkaar verbonden blijven, of je het nou leuk vindt of niet.

Als je samen tot goede afspraken wil komen voor je kinderen, zonder met elkaar hierover in gevecht te raken, dan houd je de gevoelens voor je ex-partner buiten de deur. Je maakt namelijk geen afspraken met je ex-partner, maar met de ouder van je kind(eren). Meestal wanneer ouders in strijd komen met elkaar, gaat het om pijn en/of wantrouwen tussen elkaar als ex-partners. Bewustwording van de twee relaties die je met elkaar hebt (ex-partner en mede-ouder) kan enorm helpen wanneer je (tijdelijk) lijdt aan elkaar, maar het beste wil voor je kinderen en daar elkaar voor nodig hebt.30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page