top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHans de Kok mediator

Trouwen of samenwonen? Eerst naar de mediator!

Premarital mediation

Vaak stappen mensen in het huwelijksbootje zonder erover te hebben nagedacht hoe en onder welke voorwaarden ze eigenlijk met elkaar willen samenleven, en wat de financiële en juridische consequenties van een huwelijk (of andere langdurige samenlevingsvorm) zijn.

Het is misschien vreemd om voor het huwelijk of samenwonen al naar een mediator te gaan. Je hebt toch immers geen conflict met elkaar. Sterker nog, het is vaak een en al liefde en romantiek wat de klok slaat. Maar als je er goed over nadenkt is het zo gek nog niet. Want waarom zou je niet met elkaar afspreken hoe je een langdurige relatie met elkaar wilt vormgeven? Hoe je de taken wilt verdelen? Of welke afspraken je wil maken met elkaar over een eventueel ouderschap?


Bij premarital mediation leren partners om effectief en vaardig met elkaar te communiceren over wederzijdse behoeften en verwachtingen die zij in de relatie zullen tegenkomen die niet per definitie altijd met elkaar stroken en kunnen leiden tot conflicten. Goed om daar tevoren al met elkaar bij stil te staan, en te weten hoe deze met elkaar bespreekbaar te maken en overeenstemming te vinden. De mediator kan hierbij helpen om bewust te worden van communicatiepatronen en deze te verbeteren. Maar ook om in een vroeg stadium bewust te worden van verschillen in opvattingen, wensen en behoeften. Dat is beter dan dat het tijdens de relatie steeds grotere proporties aanneemt.

Het mes snijdt dus aan twee kanten: enerzijds vaardig worden in goede communicatie met elkaar en daar als partners van meet af aan aandacht voor hebben en anderzijds bewustwording van elkaars verwachtingen, wensen en behoeftes. Om vervolgens de afspraken die je met elkaar maakt vast te leggen in de huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract. Dat veel meer een de weerslag zal zijn van een respectvolle relationele uitdaging dan een koud juridisch stuk tekst, waarvan de meesten de inhoud na het zetten van de handtekening weer vergeten zijn.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page