top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHans de Kok mediator

Wet partneralimentatie 01-01-20

Sinds 1 januari 2020 kennen we in Nederland een nieuwe partneralimentatie. Of deze wet op jou/jullie van toepassing is, hangt ervan af of je er samen uitkomt. Bij partneralimentatie mag je afspreken wat je wilt (maar wel binnen de grenzen van het redelijke). Pas wanneer je niet samen tot afspraken kunt komen, ga je naar de nieuwe wetgeving kijken.


Ben je gescheiden voor 1 januari 2020, dan val je onder de oude wetgeving. Scheidingen na deze datum vallen onder de nieuwe wet. Het verschil tussen de oude en de nieuwe wet is dat er een andere maximale termijn aan alimentatie wordt gesteld. Was het voorheen een maximale termijn van 12 jaar, nu kent partneralimentatie een maximale termijn van 5 jaar. Er zijn wel een paar uitzonderingen.

Wanneer de ontvanger van partneralimentatie boven de 50 is en langer dan 15 jaar getrouwd, dan geldt een maximale termijn van 10 jaar.

Ook wanneer je kinderen hebt die jonger zijn dan 12 jaar, dan blijft de maximale termijn 12 jaar, tot het jongste kind de leeftijd van 12 heeft bereikt.

Wanneer de alimentatie ontvanger binnen 10 jaar de AOW leeftijd bereikt en langer dan 15 jaar getrouwd is, dan is de alimentatieplicht in ieder geval 5 jaar en loopt deze daarna door tot de AOW leeftijd.


De partneralimentatie kan ook korter zijn dan maximaal 5 jaar, wanneer je korter dan 5 jaar getrouwd bent geweest. In dat geval is de maximum termijn de helft van het aantal jaren dat je getrouwd bent geweest. Dit geldt overigens alleen wanneer je samen geen kinderen hebt.


Nog steeds geldt: de partneralimentatieplicht vervalt wanneer de ontvanger met iemand anders trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page