praktijkvoorbeelden

Familiemediation met twee broers en een zus
Twee broers en een zus zijn in de loop der tijd in onmin geraakt met elkaar. Er is geen duidelijke oorzaak.
Het contact is eigenlijk altijd al stroef geweest. De broers en zus zien elkaar zo nu en dan nog op feestjes, maar de sfeer is dan vaak om te snijden.
Beide ouders leven nog en zijn op leeftijd. Zij lijden onder het conflict tussen hun kinderen.
De zus heeft geen ruzie met de twee broers, maar voelt zich ertussen zitten. Zij is degene die belt om de mogelijkheden van mediation te bespreken.
De broers en zus zijn ieder afzonderlijk op intake geweest en vertellen tijdens dit gesprek hun verhaal. Daardoor kunnen ze ook de eerste emoties kwijt. Ze stemmen in met mediation. Het eerste gesprek vindt
een week later plaats.
In drie mediationgesprekken hebben de familieleden hun hart kunnen luchten. Voor het eerst konden ze ook eens echt naar elkaar luisteren. Eigenlijk wilden ze alle drie hetzelfde: zich gehoord weten door de ander en zichzelf kunnen zijn. Niet alleen in de rol van en broer of zus, maar ook als volwassene en als vader/moeder.
Aan het einde van de mediation hebben ze een afspraak met elkaar gemaakt om een dagje samen door te brengen. Daarna zijn de partners en tenslotte ook de kinderen en ouders bij het hernieuwde contact betrokken.
Familiemediation tussen echtpaar en ouders
Een man en vrouw, begin dertig met een dochtertje van ruim twee jaar oud, willen bemiddeling tussen henzelf en de vader en stiefmoeder van de man. De relatie tussen het stel en vader was goed, tot deze een nieuwe relatie kreeg. Vanaf dat moment ging het helemaal mis en was er twee jaar lang geen contact meer, ook niet tussen het dochtertje en haar opa.
Tijdens de mediation was er weer het eerste contact. Dat was voor beide partijen spannend. Het eerste moment waarop ze elkaar konden vertellen wat er speelde en hoe dat voelde.
Vader wilde graag een nieuw leven opbouwen na het overlijden van zijn vrouw, maar had niet in de gaten dat zijn zoon en schoondochter het emotioneel niet bij konden houden.
De kinderen zagen stiefmoeder een rol innemen naar hun kind waar ze in het geheel nog niet aan toe waren. Daardoor raakten de familieleden verwijderd van elkaar. Niemand had slechte intenties, maar er was in de nieuw ontstane situatie niet afgestemd wat eenieders behoefte was en hoe dat samen vorm te geven.
In het derde en laatste gesprek, nadat iedereen ruim de kans had gekregen het verhaal te doen en naar elkaar te luisteren, zijn er afspraken gemaakt over verwachtingen, omgang en tempo, waarin iedereen zich kon vinden. Deze afspraken zijn vastgelegd en door partijen ondertekend. Dit bood een duidelijke basis om samen verder te kunnen.
Ook jouw familieconflict kan worden opgelost. Neem gerust contact op met Hans de Kok, mediator Vitrus mediation Utrecht, voor informatie of advies.